אופטיוי - משקפיים ועדשות מגע
 
 
 
 
072-3101660
זהו מספר מקשר
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

מחלות עיניים

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

גלאוקומה

 
 
 
 

 
מחלת הגלאוקומה (ברקית) פוגעת בעצב הראייה באופן בלתי הפיך, לעיתים עד לעיוורון מוחלט, ונחשבת לאחת מ-3 הגורמים העיקריים לעיוורון בעולם בכלל ובישראל בפרט. ישנם שני סוגים של גלאוקומה:

  • גלאוקומה ראשונית רחבת זווית – הסוג השכיח ביותר של הגלאוקומה. נקראת "ראשונית" מכיוון שהיא מתפתחת בעין. ישנה פגיעה איטית והדרגתית בעצב הראייה ובשדה הראייה, מה שמקשה על החולה לשים לב לכך שראייתו הולכת ומידרדרת. רק לאחר שכבר נגרמה פגיעה קשה ביותר בראייה, ניתן להבחין בקיומה.

  • גלאוקומה זווית צרה – בגלל מבנה מסוים של העין, ובעקבות סגירתה של הזווית בתוך גלגל העין, אצל אנשים מסוימים עלול להופיע התקף פתאומי של גלאוקומה – עלייה חדה בלחץ בתוך גלגל העין.

אבחון של גלאוקומה מתבצע על-ידי רופא העיניים במסגרת בדיקות עיניים תקופתיות. חשוב לבצען החל מגיל 40, בעיקר עבור מי שאחד מבני משפחתו חלה בגלאוקומה (בעלי רכיב גנטי). המעקב התקופתי חשוב ביותר, מכיוון שהפגיעה בראייה הדרגתית מאוד וקשה לעיתים לשים לב להידרדרות במצב הראייה.

הטיפול העיקרי בגלאוקומה הוא באמצעות טיפות עיניים, כדורים, לייזר או ניתוח. המטרה היא הורדה של הלחץ התוך עיני, במטרה למנוע פגיעה נוספת בשדה הראייה.

יש לפנות מידית לרופא העיניים במצבי החירום הבאים, המעלים חדש לגלאוקומה חדה צרת זווית: אדמומיות ניכרת בעין, כאבים חדים בעין, כאבי ראש, טשטוש חד בראייה בליווי הקאות או כאבי בטן.

 
 
 
 
 
 
 

היפרדות רשתית

 
 
 
 

 
הרשתית היא אשר מרפדת את החלק הפנימי של העין ומהווה בסיס אנטומי ופיזיולוגי לחוש הראייה. תאי הרשתית אחראים להמרת התמונה לאותות חשמליים המועברים למוח דרך עצב הראייה.

היפרדות רשתית הוא מצב שבו רשתית העין, רקמה עצבית רגישה לאור, נפרדת עקב קרע שנוצר בה מקיר גלגל העין. זוהי סכנה מידית לראייה, שניתן לטפל בה במספר דרכים: הזרקת גז, ניתוח חיגור או ניתוח מסובך מסוג ויטרקטומיה.

גורמי סיכון להיפרדות רשתית:
 
 
  • קרעים ברשתית ההיקפית
  • אירוע קודם של היפרדות רשתית
  • היסטוריה משפחתית
 
 
 
  • קוצר ראייה פתולוגי
  • ניתוח תוך-עיני קודם
  • טראומה
 
 
 
 
סימפטומים נפוצים:
  • הבזקי אור
  • אובדן שדה הראייה
  • גופים צפים מול העין (Floaters)
 
היפרדות של גוף הזגוגית:
הזגוגית היא למעשה ג'ל שקוף הממלא את חלל העין ומחובר לרשתית. הג'ל עלול להתקלף ולהיפרד באופן פתאומי מהדפנות הפנימיות של העין, בגלל שינוי מבני שנוצר עקב תהליכי ההזדקנות הטבעיים. ההיפרדות מתרחשת בעין אחת בלבד ברוב המקרים. סימפטומים אופייניים: הבזקי אור, גופים צפים מול העין (Floaters) וטשטוש ראייה.

לא ניתן לעצור את התהליך ובדרך כלל הוא אינו דורש טיפול, כי אם רק מעקב לצורך איתור קרעים ברשתית. במידת הצורך, ההיפרדות מטופלת באמצעות לייזר.

 
 
 
 
 
 
 
 

קָ‏טָ‏רָ‏קְט (ירוד)

 
 
 
 

 
קטרקט היא מחלת העיניים הנפוצה ביותר בגילאי 65-60, ועוד יותר בגילאי 80-70. המחלה היא אחת הסיבות העיקריות לירידה באיכות הראייה בעולם המערבי, והגורם העיקרי לעיוורון במדינות מתפתחות.

בעין בריאה, העדשה שקופה לחלוטין וכך מתקבלת תמונה חדה ברורה ונקייה. לעומת זאת, בעין עם קטרקט העכירות בעדשה מפריעה לראייה, שנפגמת ככל שהעכירות גוברת.

התפתחות קטרקט נגרמת בדרך כלל בעקבות שינויי גיל, אך ההתקדמות יכולה להיות מושפעת ממחלת הסוכרת, אישון, תרופות מסוימות או טראומה.
 
מי שסובל מקטרקט עלול לסבול מסדרה של תסמינים: סנווּר, טשטוש ראייה גוברת, ירידה ביכולת הראייה בלילה, כפילות ראייה בעין אחת, שינוי בראיית צבעים, ירידה בחדות הראייה וקשיים בקריאה.

לעיתים קטרקט מופיע בתינוקות – זהו מצב נדיר ששכיחותו היא כ-0.03% מבין הילודים. ברוב המקרים, הקטרקט מופיע עם מומים מולדים אחרים. בחצי מהמקרים יש סיפור משפחתי של קטרקט מולד. לכן חשוב לאבחן קטרקט מולד כבר בשבועות הראשונים לאחר הלידה ולטפל בהתאם. ככל שהקטרקט בולט יותר, הוא ימנע את התפתחותה התקינה של מערכת הראייה אחרי הלידה וישבש יותר את הראייה. בנוסף לכך, עלולה להתפתח עין עצלה.

כשכבר לא ניתן להגיע לראייה רצויה באמצעות תיקון משקפיים, מטפלים בקטרקט באמצעות ניתוח להוצאת העדשה הישנה והשתלת עדשה חדשה. לעיתים מופיע קטרקט משני אחרי ניתוח קטרקט, ואז המטופל עובר ניקוי של המעטפת האחורית של העדשה בלייזר.
 
 
 
 
 
 
 

סוכרת

 
 
 
 

 
סוכרת (Diabetic Retinopathy) היא מחלה סיסטמית בה רמת הסוכר בדם גבוהה יתר על המידה, והגורם הכי שכיח לעיוורון בגילאי העבודה (20-74 בארה"ב). למחלה שני סוגים:

  • סוכרת מסוג 1 (juvenile diabetes) – מחלה אוטואימונית שבה אין מספיק אינסולין וישנה בעיה בייצור תאי בטא בלבלב.
    מופיעה בדרך כלל בגילאי 10 עד 20.
  • סוכרת מסוג 2 (adult-onset diabetes) – במחלה זו התאים בגוף אינם מצליחים לקלוט את האינסולין עקב חוסר בקולטנים. מופיעה בדרך כלל בגילאי 50 עד 70.
למחלת הסוכרת השפעה על כלי הדם ועל הרשתית בעיניים. עודף הסוכר גורם לפגיעה בתאי האנדותל, המהווים שכבה פנימית שמקיפה את כלי הדם, ובנוסף גורם להיחלשות של דופן כלי הדם שמגיעים לרשתית (מאבדים את צורתם ואת העובי שלהם). כתוצאה מכך, יכולה להיווצר מפרצת. במקום שתהיה זרימה ישרה בכלי הדם, הזרימה נחלשת והופכת ל"מערבולתית", מה שיכול ליצור קריש דם ולגרום לחסימה. אותן מפרצות גורמות לאי-אספקת חמצן, ולכן הגוף בשלב הזה מנסה לפצות על כך באמצעות שגשוג של כלי דם חדשים, הגורמים לדימומים ברשתית ובזגוגית, בצקות, היפרדות רשתית, קטרקט או גלאוקומה – מצבים המסכנים את הראייה.
 
סימנים נפוצים לסוכרת:
  • טשטוש בראייה
  • ראיית הבזקים וניצוצות
  • אובדן ראייה פתאומי

כדי למנוע את סיבוכי הסוכרת בעיניים, חשוב איזון טוב של רמות הסוכר בדם. מעקב סדיר אצל רופא העיניים יאפשר אבחון מוקדם של השינויים הראשוניים ברשתית, בשלב שבו ניתן לטפל בהם ולמנוע את הסיבוכים המשניים. כמו כן, חשוב לבקר את אופטומטריסט לצורך מעקב והתאמת משקפיים זמניים עד לאיזון הסוכרתי.

הטיפול העיקרי במחלות הרשתית נעשה באמצעות לייזר. ישנן גם הזרקות של Lucentism, Avastin) Anti-VEGF).
 
 

 
חשוב להישאר עם יד על הדופק. לתיאום בדיקת עיניים, צרו קשר עם אופטי Opti V:
 
072-3101660.